ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Στην Ελλάδα η Ε.Ο.Κ. έχει σχεδιάσει τη ανάπτυξη του αθλήματος που περιέχει τόσο Πανελλήνιες διοργανώσεις στις ηλικίες ανάπτυξης, όσο και το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, δημιουργώντας κλιμάκια σε όλες τις Ενώσεις, με παιδιά ηλικιών, 11-12 και 12-16.

Οι επίσημες Πανελλήνιες διοργανώσεις στις κατηγορίες ανάπτυξης είναι αυτές που υπάρχουν και στη FIBA. Μίνι μπάσκετ διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων, Εφήβων – Νεανίδων.

Η παιδαγωγική αξία του μπάσκετ είναι πολύ μεγάλη , είναι ένα παιχνίδι που σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αντιλήψεις αποτελεί θαυμάσιο μέσο για τη φυσική αγωγή των παιδιών. Η προσφορά του συνίσταται στην ανάπτυξη των στοιχείων της κοινωνικότητας, συντροφικότητας, φυσικής βελτίωσης, θάρρους και αυτοπεποίθησης. Συνδυάζει την άθληση και το παιχνίδι. Οι οργανικές και ψυχικές βελτιώσεις πηγάζουν μέσα από την χαρά του παιχνιδιού. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα υιοθετούμε την άποψη ότι, η καλύτερη ηλικία για τις νευρομυϊκές, φυσικές, νοητικές και κοινωνικές προσαρμογές του ατόμου, είναι το διάστημα από 6-15 ετών και ιδιαίτερα 6-12. Τότε το παιδί αποκτά κινητικές συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς που το ακολουθούν σ’ όλη του τη ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια αυτής της ηλικίας, δεν υφίσταται μεγάλες οργανικές αλλοιώσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρομυικό σύστημα.

Το μπάσκετ συγκεντρώνει δύο ακόμη βασικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από τα άλλα αθλήματα :
1) Είναι παιχνίδι ή άθλημα καταστάσεων, αυτό σημαίνει ότι ο αθλητής αγωνιζόμενος, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την έγκυρη αντίληψη, την επεξεργασία και την απόφαση ενέργειας με ταχύτατη επιλογή. Δηλαδή οι απαιτήσεις από το νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δίπλα στην αντίδραση προβάλλει συνεπώς και η πρόβλεψη, που είναι πνευματική λειτουργία πρόγνωσης των καταστάσεων. Η πρόβλεψη υποβοηθάει την αντίδραση. Πιστεύουμε ότι το μπάσκετ σαν άθλημα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την σύγχρονη ζωή και τα προβλήματά της.
2) Είναι ομαδικό άθλημα με μικρή κατοχή της μπάλας, γεγονός που εμποδίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα. Το μπάσκετ γυμνάζει αμφίπλευρα τον αθλητή, αφού συμμετέχουν συμμετρικά και τα δύο ημιμόρια του σώματός του, σε ενέργειες επί του εδάφους και στον αέρα, εξασφαλίζοντας ολική γύμναση. Πρωταρχική αγωνιστική μορφή του μπάσκετ, είναι το μίνι μπάσκετ, που αποτελεί προσαρμογή στις ανάγκες και δυνατότητες του νεαρού αθλητή. Το μίνι μπάσκετ αποτελεί ένα τέλειο μέσο αγωγής και μύησης στον αθλητισμό αλλά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του μπάσκετ. Η πιο κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί το μίνι μπάσκετ , είναι η ηλικία των 8-10 ετών, που αντιστοιχεί στην Τετάρτη – Πέμπτη Δημοτικού και που φτάνει συνήθως μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Η ιστορική διαδρομή του αθλήματός αλλά και η επιτυχημένη πορεία του Προγράμματος Ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια μας δημιούργησε την υποχρέωση να μην εφησυχάζουμε. Το όραμα δημιουργεί νέους στόχους, η υλοποίηση των οποίων είναι δική μας άμεση επιδίωξη. Η μείωση του ορίου ηλικίας των αθλητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μας δίνει την δυνατότητα να διευρύνουμε την βάση των αθλουμένων. Κοντά σε όλα αυτά που καταγράφονται και υλοποιούνται μέσα στα στενά όρια μιας αγωνιστικής περιόδου, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τη δημιουργία του προπονητικού οδηγού ΄΄φιλοσοφία – προπονητικός σχεδιασμός – ασκησιολόγιο ΄΄ που συνέταξε το προπονητικό STAFF του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ε.Ο.Κ. Η Επιτροπή Ανάπτυξης της Ε.Ο.Κ., οι επικεφαλής Τεχνικοί Υπεύθυνοι, οι Ομοσπονδιακοί-Περιφερειακοί-τοπικοί Προπονητές αλλά και όλοι όσοι αγαπούν και πασχίζουν για την επόμενη ημέρα του Ελληνικού Μπάσκετ, πιστεύουν ότι κύριος στόχος του Αναπτυξιακού Προγράμματος, αλλά και όλων γενικά των εκδηλώσεων Ομοσπονδίας, Αθλητικών Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, πρέπει να είναι η προστασία, ενίσχυση και αγωνιστική ανάδειξη του έργου της αθλητικής δημιουργίας των Εθνικών Ομάδων, των Μικτών ομάδων των Αθλητικών Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών, καθώς και των αθλητικών σωματείων. Τέλος πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή μνεία για την βοήθεια που παρέχουν στο πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ε.Ο.Κ., τόσο οι Τοπική όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού βαδίζοντας για δυόμισι και πλέον δεκαετίες χέρι – χέρι, έχουμε αναδείξει μαζί το Μπάσκετ ως το κορυφαίο άθλημα της πατρίδας μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάπτυξη και αποκέντρωση του Αθλήματος, την διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας των αθλουμένων και για την ανεύρεση και ανάδειξη ταλέντων που θα στηρίζουν μελλοντικά το άθλημα και θα το διατηρήσουν σε περίοπτη διεθνώς θέση, θέτει τους στόχους ενός προγράμματος ανάπτυξης, όπως οι σημερινές συνθήκες το απαιτούν για βαθύτερη καλλιέργεια του αθλήματος, υπό την έννοια όχι απλά της εξασφάλισης της παρουσίας νέων παιχτών αλλά και στην βοήθεια – καθοδήγηση για την αγωνιστική τους εξέλιξη. Θέτει επίσης τις βάσεις για την ανάδειξη και καθιέρωση της Ελληνικής σχολής Μπάσκετ, όπως αυτή ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων αθλητών. Το Αναπτυξιακό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια όπως γνωρίζετε, έχει ανανεωθεί ριζικά και έχει σαφή πλέον κατεύθυνση στην ανάδειξη ταλαντούχων παικτών, που θα πλαισιώσουν τα κλιμάκια των Εθνικών μας ομάδων. Όμως οι συνθήκες δημιούργησαν τις ανάγκες για βαθύτερη καλλιέργεια και στροφή της παραγωγικής διαδικασίας σε ακόμα μικρότερες ηλικίες. Οι σημερινές απαιτήσεις του αθλήματός μας όπως διαμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλουν το σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος το οποίο θα στοχεύει στην ανίχνευση και επιλογή παιδιών, με ιδιαίτερες ικανότητες, παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού, λόγω των σωματικών βιολογικών, κινητικών και διανοητικών ικανοτήτων τους, με τελικό στόχο την σταδιακή προσαρμογή και ένταξή τους, στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.